Het aantal treinen tussen Brussel en Nederland verdubbelt vanaf 15 december 2024 van 16 naar 32 keer per dag door de invoering van een nieuwe snelle trein tussen Brussel-Zuid en Amsterdam-Zuid. De nieuwe verbinding van de NS en de Belgische vervoerder NMBS tussen Amsterdam Zuid en Brussel Zuid-Midi krijgt de naam Eurocity Direct.

De trein rijdt 16 keer per dag tussen beide hoofdsteden. Onderweg stopt de trein op Schiphol, Rotterdam en Antwerpen De rit duurt iets meer dan twee uur, 45 minuten sneller als de huidige verbinding, met een reistijd van 2 uur en 7 minuten tijdens de week en 2 uur tijdens het weekend. Deze nieuwe verbinding komt boven op de bestaande intercityverbinding tussen Rotterdam, Breda en Brussel.

EuroCity

Naast de nieuwe verbinding tussen Amsterdam en Brussel, vertrekt vanaf 15 december 16 keer per dag een trein vanaf Rotterdam naar Brussel Zuid-Midi. Vanaf 15 december krijgt deze verbinding de naam EuroCity. De trein rijdt vanaf Rotterdam via Breda en stopt op Noorderkempen, Antwerpen Centraal, Antwerpen Berchem, Mechelen, Brussels Airport-Zaventem, Brussel Noord en Brussel Centraal. De reistijd voor deze reizigers blijft vergelijkbaar met de huidige verbinding.

Treinen

Vanaf 15 december gaan naar Brussel op beide verbindingen andere treinsoorten rijden. De Eurocity Direct tussen Amsterdam en Brussel wordt uitgevoerd met het treintype ICNG (Intercity Nieuwe Generatie, bijgenaamd ‘Wesp’). De Eurocity tussen Rotterdam en Brussel wordt uitgevoerd met Intercity-materieel van NMBS. Volgens de NS zal de eerste trein van de Eurocity Direct elke ochtend rond 6.00 uur vertrekken vanaf Amsterdam-Zuid. Daarna vertrekt elk uur een Eurocity Direct. Rond 07.00 uur vertrekt de eerste EuroCity van Rotterdam naar Brussel.

Ticketprijzen

Het laagste tarief tussen Brussel en Amsterdam is er vanaf 25 euro. Een ‘flex’-tarief tussen Brussel en Amsterdam is beschikbaar vanaf 64 euro. Met dat ticket kan een reiziger om het even welke trein op de vermelde reisdatum nemen. Voor de Eurocity Direct zijn ook ‘saver’-tarieven beschikbaar die geldig zijn voor een specifieke trein op bepaalde dagen. Die tickets kunnen tot enkele dagen voor de reisdatum gekocht worden. Voor reizigers tot en met 25 jaar en groepen gelden speciale kortingen. De prijzen van de Eurocity variëren tussen de 13 euro en 33 euro voor de tweede klas, afhankelijk van moment van boeken en gewenste mate van flexibiliteit.