Eind dit jaar (24 december) is het precies 175 jaar geleden dat Elisabeth Amalia Eugenie von Wittelsbach, beter bekend als Sisi, geboren werd. Dit wordt door de stad Wenen aangegrepen om de legendarische keizerin van Oostenrijk – ze trouwde op haar zestiende met Keizer Franz Josef I – wederom op een voetstuk te plaatsen.
Op 5 september aanstaande gaat de nieuwe musical Elisabeth in première in het Weense Raimund theater met Annemieke van Dam in de rol van Sissi. Daarnaast opent 16 september de tentoonstelling ‘Sisi on Corfu. The Empress and the Achilleion’ in het Hofmobiliendepot waar aandacht besteed wordt aan haar voorliefde voor het eiland, haar zomerpaleis Achilleion en haar belangstelling voor de Griekse cultuur en archeologie.
Een must voor Sisi liefhebbers is vanzelfsprekend het Sisi Museum in het Hofburg en een bezoek aan het Schönbrunn Paleis, de magistrale zomerresidentie van het echtpaar. In het Imperial Carriage Museum – gevestigd in het Schönbrunn – toont de Sisi Trail haar veelbewogen leven. Voorts kan men een bezoek brengen aan het beeld van keizerin Elisabeth in het Volkgartenpark, de Hermesvilla – een kadootje van Franz Josef in de hoop dat Elisabeth langere tijd in Wenen zou verblijven, en haar laatste rustplaats in de Kaisergruft, een kelder in de Kapuzijner kerk waar alle Habsburgers begraven liggen. Nadere info op www.wien.info.
Elisabeth musical
Het is 20 jaar geleden dat de wereldpremière van de musical Sisi met Pia Douwes plaatsvond in Wenen. De nieuwe Elisabeth musical staat onder regie van Harry Kupfer en heeft een cast van 39 acteurs, met Annemieke van Dam als Sisi. Opvoering vindt plaats in het mooie Raimund Theater aan de Wallgasse 18-20. Tickets via www.wien-ticket.at en www.musicalvienna.at.
Sisi in Corfoe
De tentoonstelling Sisi on Corfu in het Hofmobiliendepot toont talrijke voorwerpen uit het privé bezit van Elisabeth waaronder meubilair, kleding, accessoires en antieke collecties. De keizerin reisde naar het eiland in haar luxe Miramar jacht en koninklijke rijtuigwagon. Van het jacht wordt een schaalmodel getoond alsmede reisattributen. Tevens kan men hier de permanente tentoonstelling ’Sissi in de film – meubels van een keizerin’ bezoeken. Hier worden filmclips uit de legendarische Sissi trologie en het deels authentieke meubilair getoond. Zie www.hofmobiliendepot.at.
Sisi Museum
Als haar veelbewogen leven ergens tastbaar gemaakt wordt dan is het wel in het Sisi Museum in het Hofburg door het tentoonstellen van meer dan 300 voorwerpen. In het kader van het herdenkingsjaar zal haar gerenoveerde badkamer weer in volle glorie te zien zijn alsmede gerestaureerde zelfportretten van Sisi en Franz Joseph die de Duitse portretschilder Franz Xaver Winterhalter maakte. Ook belicht het museum het leven van de vier kinderen van Sisi. Zie www.hofburg-wien.at.
Sisi gay tour
Met name in homo en lesbienne kringen oefent Sisi vaak een magische aantrekkingskracht uit en is ze een icoon geworden. Daarom is er een speciale ’Sisi: Empress & icon of gays and lesbians’ tour ontwikkeld van 2,5 uur door het Sisi museum en de keizerlijke vertrekken in het Hofburg gevolgd door een wandeling in het centrum langs plekken met een Sisi associatie. De rondleidingen in het Duits vinden plaats op 15 en 21 september en 6 en 12 oktober, in het Engels op 14 en 23 september en 5 oktober. Kosten 15 euro per persoon, aanmelden via guide@qwien.at. Nadere info op de speciale Gay & Lesbian button op de www.wien.info website.
Laatste rustplaats
De Sisi Trail in het Schönbrunn leidt bezoekers langs belangrijke gebeurtenissen in haar leven van haar huwelijk tot en met haar tragische dood. Door middel van haar opvallende koetsen – waaronder de gouden koets voor haar kroning in Boedapest en de koets waarin ze reed tot vlak voor haar overlijden, portretten en paardrijkleding. In 1898 kwam Sisi door een moordaanslag aan haar einde. Haar lichaam werd bijgezet in de Kaisergruft in Wenen, het familiegraf van de Oostenrijkse Habsburgers dat voor het publiek toegankelijk is. Nadere info op www.kaisergruft.at.